top of page

10x Vraag en antwoord over zout en waterontharders

Bijgewerkt op: 26 sep. 2023

Waterontharders zijn de laatste tijd enorm toegenomen in populariteit. Én dat is niet gek. Een waterontkalker heeft namelijk waterontharder veel voordelen.

Wie zich wat meer gaat verdiepen in een waterontharder, is vaak benieuwd naar de werking van een waterontharder en het onderhoud ervan.

In de zoektocht kom je vrijwel altijd informatie tegen over waterontharder zout. Rondom dit onderwerp kan er best nog wel wat onduidelijk zijn én dat begrijpen wij. In dit artikel beantwoorden wij daarom alle vragen rondom waterontharder zout.

Alles wat u moet weten over waterontharder zout

Een waterontharder van Z8-Water heeft zout nodig. Maar, komt het zout bij uw drinkwater terecht, hoe vaak moet u het zout bijvullen of welk zout is geschikt voor uw waterontharder? Zomaar wat voorbeelden van vragen, welke wij graag voor u beantwoorden.

In dit blogbericht hebben we daarom alle vragen en bijbehorende antwoorden over een waterontkalker zout op een rijtje gezet.

Komt waterontharder zout in je kraanwater terecht?

Nee, het zout wat een waterontharder gebruikt komt niet in het kraan- of drinkwater terecht.

Er wordt wel eens gedacht dat het zout in de waterontharder terechtkomt in je kraanwater. Dat is niet waar.

Onthardingszout is zout zoals u dat waarschijnlijk wel kent van de vaatwasser. Onthardingszout heeft als kenmerk dat het in het stromende water binnenin de vaatwasmachine terechtkomt en van daaruit zijn werk kan doen.

De eerste waterontharders op de markt maakte hier ook gebruik van. Hierdoor smaakte het water ook zouter.

Moderne waterontharders gebruiken daarom geen onthardingszout in het drinkwaterreservoir. Wat ze wél gebruiken, is regeneratiezout.

Het regeneratiezout komt alleen maar in aanraking met afvalwater, en komt daardoor dus nooit uit bij het kraanwater. Ook als u op uw natrium- of zoutgehalte moet letten, bijvoorbeeld bij een verhoogde bloeddruk, hoeft u zich dus geen zorgen te maken over een verhoogde zoutinname door een waterontharder.


Hoe werkt een waterontharder met zout?

Benieuwd of op zoek naar de werking van een waterontharder met zout?

In deze video leggen we u kraakhelder uit, hoe de Z8-Waterontharder op zoutbasis werkt, wat er in de waterontharder gebeurt zodra er water doorheen stroomt en hoe deze wordt geïnstalleerd door onze vakkundige monteurs.


Hoe vaak zout bijvullen waterontharder?

Hoe vaak moet u zout toevoegen aan uw waterontharder? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag moeten we bij een Z8-Waterontharder rekening houden met twee factoren.

Hoe vaak u zout moet bijvullen in uw waterontharder is afhankelijk van het waterverbruik bij u thuis en de hardheid van het water in uw regio.

Daarbij geldt, hoe meer water u thuis verbruikt, hoe meer zout u verbruikt. Ditzelfde geldt voor de hardheid van het water in de regio. Hoe harder het water, hoe meer zout uw waterontharder zal verbruiken.

Hoe vaak u zou moet bijvullen in het zoutreservoir van uw waterontharder is dus per situatie verschillende.

Bent u een tweepersoonshuishouden en heeft u jaarlijks een gemiddeld waterverbruik? Dan verbruikt u ongeveer tussen de 30 en 50 kilo waterontharder zout per jaar.

Stel u heeft een vierpersoonshuishouden, waarvan twee kinderen en twee volwassenen met een hoger dan gemiddeld waterverbruik en u woont in een regio Tiel, waar het water tamelijk hard is. Dan verbruikt u ongeveer tussen de 70 en 110 kilo waterontharder zout per jaar.

Benieuwd hoe hard het water in uw gemeente is? Dat bekijkt u eenvoudig via de website van waterhardheid.nl.

Wanneer zout bijvullen waterontharder?

Bij een waterontharder moet u als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Doet u dit niet, dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijgt u opnieuw last van kalkaanslag.

Maar, wanneer moet u dan zout bijvullen in uw waterontharder? Wij raden u aan om het zout in uw waterontharder eens per maand te bekijken. Ziet u dat het zoutreservoir aanzienlijk leeg is? Dan moet u dit bijvullen.


Hoe vul je waterontharder zout bij?

Het zout bijvullen bij een waterontharder van Z8-Water is heel eenvoudig. U opent simpelweg de deksel van het zoutreservoir en kijkt hoeveel zout er nog in zit. Is dit te weinig? Dan vult u dit bij met regeneratiezout.

Bij Z8-Water maken we het u in ieder geval heel gemakkelijk. Wij herinneren u per mail (indien gewenst) zo nu en dan aan om uw zoutgehalte te controleren. Zo voorkomen we dat uw waterontharder geen zout meer heeft en u zonder zacht en onthard water komt te zitten.

Wat als het zout in mijn waterontharder op is?

Heeft u het zout een tijd niet bijgevuld en is uw voorraad per ongeluk opgeraakt? Dat kan helaas gebeuren. Dit is niet schadelijk voor uw waterontharder.

Maar, indien het zout van uw waterontharder op is, dan zullen de harsbolletjes niet meer hun werk doen. Dit resulteert in water wat hard is én dus ook ouderwets weer kalk bevat. Én dat is nou juist waarvoor u een van onze waterontkalkers heeft aangeschaft.

Door simpelweg weer zout bij te vullen, zal uw waterontharder vanzelf weer werken zoals vanouds. Het is daarentegen raadzaam om regelmatig het zoutniveau te controleren om te voorkomen dat het op is.

Waar bestel ik waterontharder zout?

Z8-water verkoopt zelf geen onthardingszout. Wij blijven bij onze "leest". Zo krijg je de beste service voor de Z8-waterontharder en wijzen wij je de weg naar de verschillende professionele zoutleveranciers.

Op uw waterontharder zit een sticker met een QR-code. Zodra u deze scant, komt u op onze 'waterontharder zout bestellen pagina' terecht.

Zij leveren regenereerzout dat geschikt is voor jouw Z8-waterontharder. Onderstaande leveranciers zijn officieel partner van ons. Het zout van deze partners is geschikt voor uw waterontharder van Z8-Water.

Onthardingszout.nl

Nederlandse Zouthandel

Eurosalt

Wat kost zout voor een waterontharder?

Wat kost een zak met zout voor een waterontharder? De prijs van zout voor waterontharders verschilt per aanbieder, maar kost in veel gevallen niet meer dan rond €12,50 à maximaal €25,95 euro voor een zak van 25 kilogram (kg/kilo). Dit verschilt per merk of per aanbieder.

Ook is het belangrijk onderscheid te maken tussen zoutblokken of zoutkorrels als u op zoek bent naar de kosten voor wateronthardingszout.

Of u kiest voor zoutkorrels of zoutblokken maakt voor de werking van een waterontharder niet uit. Deze blijft namelijk hetzelfde.

Korrels zijn goedkoper en worden vaak geleverd in zakken van 25 kilogram (kg/kilo).

Zoutblokken zijn duurder, maar kunnen makkelijker worden geplaatst of bijgevuld. Wel zal je zoutblokken vaker moeten vervangen dan zoutkorrels.

Welk zout is geschikt voor een waterontharder?

Het verschilt per type waterontharder welk zout geschikt is voor uw apparaat. Voor een Z8-Waterontharder kiest u voor het waterontharder zout van een van onze officiële partners. Wij weten dat zij kwalitatief hoogwaardig zout leveren, wat de levensduur van uw Z8-Waterontharder waarborgt.

Wat kost een waterontharder met zout?

Een Z8-Waterontharder werkt op basis van zout. De prijs van de waterontharder welke werkt op basis van zout begint bij Z8-Water al bij een totaalprijs (incl. installatie en 2x 25kg zoutzakken) van €1399,00.

Bent u benieuwd naar de kosten van een waterontharder met zout? Bekijk dan hier al onze waterontharders online.
2.254 weergaven
bottom of page