top of page

Wat is een waterontharder?

Water is een essentieel element in ons dagelijks leven. Op het eerste gezicht lijkt al het water dat uit de kraan stroomt hetzelfde. In werkelijkheid is het tegendeel waar. Bij het ene huishouden is de waterhardheid hoger dan bij het andere huishouden. Dit staat ook wel bekend als last  hebben van ‘hard water’. Hoe harder het water uit de kraan is, hoe meer problemen je in huis kunt ondervinden. Met een waterontharder in huis, pak je hard water direct aan en los je dus ook de bijbehorende problemen op.

Wat is hard water?

Voordat we dieper ingaan op waterontharders, leggen we je eerst uit wat hard water eigenlijk is. Hard water bevat hogere concentraties opgeloste mineralen, voornamelijk calcium en magnesium, dan zacht water. Deze mineralen komen van nature voor in water en worden meestal opgenomen tijdens het doorlopen van kalksteen en andere ondergrondse gesteenten.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is een huishoudelijk apparaat dat hard water omzet in zacht water door overtollige calcium- en magnesiumionen te verwijderen. Dit proces staat bekend als ‘ionenuitwisseling’. Hoe werkt het? 

 

  1. Harsbed: Aan de binnenkant van een waterontharder bevindt zich een tank met harskorrels. Deze harskorrels hebben de eigenschap om calcium- en magnesiumionen uit het water aan te trekken.

 

  1. Zoutreservoir: In het zoutreservoir in de waterontharder bevinden zich zoutkorrels. Het zout in het reservoir wordt gebruikt om de harskorrels periodiek te regenereren.
     

  2. Ionenuitwisseling: Zodra het harde water door de waterontharder stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen uit het water verwijderd. Deze ionen worden vervangen door natriumionen. Het water dat de waterontharder verlaat is zacht en vrij van overtollige mineralen. 

 

  1. Regeneratie: Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium en magnesium. Op dat moment start het regeneratieproces waarbij een zoutoplossing wordt gebruikt om de harskorrels te spoelen en te regenereren, zodat ze weer klaar zijn om meer mineralen te verwijderen.

Interesse in een waterontharder?

Al meer dan 25 jaar maken we mensen blij met zacht water. Deze jarenlange ervaring met het installeren van professionele waterontharders bij mensen thuis, maakt dat wij één van de meest ervaren spelers zijn op de huidige markt.

Problemen dankzij hard water

Hard water kan een aantal (huishoudelijke) problemen veroorzaken, waaronder:

 

Kalkaanslag: Wanneer water met een hoge concentratie opgeloste mineralen wordt verwarmd, kunnen de mineralen achterblijven bij de binnenkant van leidingen, apparaten zoals boilers en vaatwassers en kranen en de douchekop. De witte laag die je veelal met het blote oog ziet, staat beter bekend als kalkaanslag. Hoe meer kalkaanslag er in je apparaten, leidingen en op je sanitair achterblijft, hoe minder de efficiëntie wordt. 

 

Hoog verbruik van schoonmaakmiddelen: Hard water werkt minder effectief met zeep en reinigingsmiddelen. Bij hard water heb je dus meer zeep nodig om het optimale schuimeffect te bereiken. Het verbruik van zeep en reinigingsmiddelen is dus vele malen hoger dan bij onthard water. 


Huid- en haarproblemen:  Sommige mensen ervaren huidirritatie en dof/droog haar wanneer ze zich wassen met hard water. De mineralen in het water hebben de neiging om natuurlijke oliën van de huid en het haar te verwijderen.

Voordelen van het gebruik van een waterontharder

Het installeren van een waterontharder in je huis biedt verschillende voordelen, waaronder:

 

  1. Nooit meer kalkaanslag: Een waterontharder voorkomt de opbouw van kalkaanslag in leidingen en apparaten. Dit verlengt de levensduur van je apparaten.

  2. Minder zeepgebruik: Je hebt minder zeep, shampoo en wasmiddel nodig. Hiermee bespaar je op het gebruik van schoonmaakproducten en denk je ook direct aan het milieu. 

  3. Huid en haar: Het gebruik van zacht water kan bijdragen aan een gezondere huid en zachter haar.

Energiebesparing: Omdat kalkaanslag de efficiëntie van apparaten vermindert, kan het gebruik van een waterontharder leiden tot energiebesparing en dus lagere energierekeningen.

Conclusie

Een waterontharder maakt hard water zacht. Dankzij de hars en zoutkorrels worden de calcium- en magnesiumionen uit het water verwijderd. Hierdoor stroomt er zacht water uit de kranen in heel je huis en heb je geen last meer van kalkaanslag. 

 

Wil jij ook zacht water uit jouw leidingwater? Maak dan vandaag nog geheel vrijblijvend en kosteloos een afspraak met één van onze professionele installateurs.

bottom of page