top of page

Jura koffiemachine ontkalken

21 dec. 2023

Het regelmatig ontkalken van je Jura koffiemachine, zoals de Giga 10, Z10, J8, J8 Twin of S8, is cruciaal voor de kwaliteit van je espresso en de duurzaamheid van het apparaat. Kalkaanslag kan de prestaties van je koffiezetapparaat negatief beïnvloeden, dus het is belangrijk om grondig te ontkalken met een specifiek Jura ontkalkingsmiddel. Daarnaast bieden wij een oplossing waarmee je preventief en op lange termijn geniet van de lekkerste koffie. In dit artikel lees je alle tips.  

Waarom je Jura ontkalken

Het regelmatig ontkalken van je Jura koffiemachine is essentieel voor het behouden van de optimale werking en koffiesmaak. Kalkaanslag in je koffiemachine kan leiden tot inefficiëntie van de machine, zoals het opwarmen van het water en een verminderde kwaliteit van je favoriete espresso.


Oma’s tip: Jura ontkalken met azijn 

Oma’s tips zijn goud waard. Zo is het gebruik van azijn om je Jura koffiemachine te ontkalken nog steeds één van de meest efficiënte manieren. Wat moet je doen? 


Stap 1 voorbereiding: 

Meng gelijke delen witte azijn en water. Haal het waterfilter uit je Jura als je die hebt.


Stap 2 vul het reservoir: 

Giet het azijn-watermengsel in het waterreservoir van je Jura.


Stap 3 start het ontkalkingsprogramma: 

Start het ontkalkingsprogramma volgens de instructies van je Jura-model.


Stap 4 spoelen: 

Na het ontkalkingsproces spoel de machine grondig door twee keer het waterreservoir te vullen met schoon water en het door de machine te laten lopen.


Let op: Check altijd de gebruikershandleiding van je Jura koffiemachine voor aanbevelingen en waarschuwingen over het gebruik van azijn. Sommige fabrikanten adviseren om specifieke ontkalkingsproducten (ontkalkingstabletten) te gebruiken in plaats van huismiddeltjes zoals azijn.


Hoe ontkalk ik mijn Jura koffiemachine?

Elk model heeft zijn eigen unieke onderhoudsinstructies, dus het is essentieel deze zorgvuldig te volgen voor de beste werking van je espressomachine.

Daarnaast is het belangrijk om andere onderdelen, zoals de koffie-uitloop, filters en het waterreservoir, regelmatig te reinigen. De meeste leveranciers bieden ontkalkingstabletten als oplossing voor het ontkalken van je Jura koffiemachine. Afhankelijk van de hardheid van het leidingwater bij jou thuis herhaal je het ontkalkingsproces gemiddeld één keer in de twee/drie maanden. Op korte termijn dus helemaal prima. Kies je liever voor een langetermijnoplossing? Kies dan voor een waterontharder. Ontkalken is hierdoor niet meer nodig en de levensduur van je Jura koffiezetapparaat verleng je aanzienlijk.

Link naar Jura gebruikershandleidingen: 


Jura S8: handleiding bekijken

Jura J8:  handleiding bekijken

Jura Z10: handleiding bekijken

Jura Giga 10: handleiding bekijken


Kies voor een langetermijnoplossing, kies voor een Z8-Water waterontharder

Een waterontharder biedt een proactieve oplossing voor kalkproblemen. Door kalk uit het leidingwater te verwijderen voordat het je Jura bereikt, verminder je de frequentie van ontkalken aanzienlijk. Dit betekent minder onderhoud, een langere levensduur van je Jura koffiemachine, en consistent smaakvolle koffie.


Conclusie

Door de juiste onderhoudsrichtlijnen te volgen, zorg je voor een optimale smaak en efficiëntie van je Jura koffiemachine, ongeacht het model. Gebruik de handleiding om te ontdekken welke reinigingsmethode het beste is voor jouw Jura koffiemachine. Wil je liever een langetermijnoplossing en/of ben je op zoek naar een preventieve oplossing? Kies dan voor een Z8-Water waterontharder. Een waterontharder zorgt ervoor dat je koffiemachine kalkvrij blijft, waardoor je altijd geniet van de ultieme koffiebeleving.

Combi

Z8-premium_variant_render_front_4K_png1900 (2).png

De basis waterontharder zonder behuizing. Twee losse units.

v.a €1.399,-

Elektrische waterontharder

Vakantiemodus

1800 L doorstroomcapaciteit

BASIS

Premium

Luxe uitstraling door de behuizing, hierdoor ook nog eens fluisterstil. Compact qua formaat.

€1.649,-

Elektrische waterontharder

Fluisterstil

Vakantiemodus

2200 L doorstroomcapaciteit

POPULAIRST

Kinetico

Geschikt voor alle woon- en gezinssituaties. Uitgerust met de laatste en modernste technologie.

€2.299,-

Mechanische waterontharder

Meest efficiënte water- en zoutverbruik

24/7 zacht water

2460 L doorstroomcapaciteit

ONZE FAVORIET

Interesse in een waterontharder?

Al meer dan 25 jaar maken we mensen blij met zacht water. Deze jarenlange ervaring met het installeren van professionele waterontharders bij mensen thuis, maakt dat wij één van de meest ervaren spelers zijn op de huidige markt.

bottom of page