top of page

Veroorzaakt een waterontharder bacteriegroei?In stilstaand water kunnen bacteriën ontstaan. Dit is vaak de legionella bacterie. Als je een waterontharder hebt geïnstalleerd in huis, loop je dan meer of minder kans hierop? Óf maakt het helemaal niets uit? Dat leggen we je graag uit in dit artikel!


Kunnen er bacteriën ontstaan in een waterontharder?

Misschien wel de bekendste bacterie die in leidingwater kan voorkomen is de legionellabacterie. Deze bacterie is gevaarlijk en kan voor bijvoorbeeld longontsteking zorgen. Het is dan ook niet voor niets, dat het aangeraden is om het water in huis eerst te laten doorspoelen op het moment dat je op vakantie bent geweest.

Bacteriën hebben geen voorkeur voor water dat ontharder is óf niet. Bacteriën nestelen zich simpelweg in stilstaand water. Deze ziekteverwekkers kunnen dus ook ontstaan in een waterontharder.

Bacteriegroei in een waterontharder heeft dus niet specifiek met de ontharder zelf te maken, maar dus wel met het water dat erin stilstaat.


Kun je bacteriën in de waterleiding vermijden?

Langere tijd niet thuis geweest? Laat de kranen dan even doorspoelen, zet de douche even kort aan én drink beslist niet direct uit de kraan. Ook als je een weekendje bent weggeweest. Voorkomen is beter dan genezen!

Of je nou wel of niet een waterontharder in huis hebt, doe je er verstandig aan dit te doen. Op die manier vermijd je mogelijke aanraking met waterbacteriën.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Z8-Water op de Eigen Huis Beurs 2022 in Utrecht Op 14, 15 en 16 oktober is Z8-Water aanwezig op de Beurs Eigen Huis in Utrecht. Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2022 is de Beurs Eigen H

Bent u van plan om een waterontharder aan te schaffen? Dan bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar de levensduur van zo'n apparaat. Én dat is natuurlijk niet heel vreemd. Als u last heeft van kalkaans

Hard water is een veelvoorkomend probleem bij huizenbezitters in grote delen van Nederland. Dit merkt u bijvoorbeeld direct, aan de kalkaanslag rondom de douchekop, de kortere levensduur van uw huisho

bottom of page