top of page

Veroorzaakt een waterontharder bacteriegroei?In stilstaand water kunnen bacteriën ontstaan. Dit is vaak de legionella bacterie. Als je een waterontharder hebt geïnstalleerd in huis, loop je dan meer of minder kans hierop? Óf maakt het helemaal niets uit? Dat leggen we je graag uit in dit artikel!


Kunnen er bacteriën ontstaan in een waterontharder?

Misschien wel de bekendste bacterie die in leidingwater kan voorkomen is de legionellabacterie. Deze bacterie is gevaarlijk en kan voor bijvoorbeeld longontsteking zorgen. Het is dan ook niet voor niets, dat het aangeraden is om het water in huis eerst te laten doorspoelen op het moment dat je op vakantie bent geweest.

Bacteriën hebben geen voorkeur voor water dat ontharder is óf niet. Bacteriën nestelen zich simpelweg in stilstaand water. Deze ziekteverwekkers kunnen dus ook ontstaan in een waterontharder.

Bacteriegroei in een waterontharder heeft dus niet specifiek met de ontharder zelf te maken, maar dus wel met het water dat erin stilstaat.


Kun je bacteriën in de waterleiding vermijden?

Langere tijd niet thuis geweest? Laat de kranen dan even doorspoelen, zet de douche even kort aan én drink beslist niet direct uit de kraan. Ook als je een weekendje bent weggeweest. Voorkomen is beter dan genezen!

Of je nou wel of niet een waterontharder in huis hebt, doe je er verstandig aan dit te doen. Op die manier vermijd je mogelijke aanraking met waterbacteriën.

288 weergaven
bottom of page