top of page

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn

19 mrt. 2023

Het is een veelvoorkomend probleem onder vele bezitters van een waterkoker, namelijk kalkaanslag in de waterkoker. Wie kent het niet? Na het zetten van een lekkere kop thee zie je de witte kringen nog zitten op de bodem van de waterkoker. Heel vervelend, maar, hoe kom je hier vanaf?

Het ontkalken van de waterkoker met behulp van schoonmaakazijn


Bij dagelijks gebruik is het essentieel om de waterkoker regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Een waterkoker die bedekt is met kalkaanslag en ketelsteenafzetting functioneert namelijk niet zoals deze dat hoort te doen. Kalk in het water slaat neer op de bodem en het verwarmingselement, waardoor de waterkoker na verloop van tijd niet voldoende warmte kan genereren of zelfs kapot kan gaan.


Kalkaanslag werkt als een isolatielaag, wat leidt tot verlies aan efficiëntie. Hoe harder het water is, des te meer kalk het bevat, waardoor de opbouw van kalkaanslag sneller optreedt.


Een veelgebruikte methode om de waterkoker te ontkalken is met behulp van schoonmaakazijn.


Let er op, dat het ontkalken van de waterkoker met schoonmaakazijn een tijdelijke oplossing is. Zeker bij voortdurend gebruik van de waterkoker vormt kalkaanslag zich opnieuw. Later in dit artikel benoemen we een permanente oplossing voor het probleem van kalkvorming. Nu duiken we in het ontkalken van de waterkoker met schoonmaakazijn.


Stappenplan ontkalken waterkoker met schoonmaakazijn


Stap 1: Begin met het vullen van de waterkoker tot net boven het niveau waar de kalkaanslag zichtbaar is;

Stap 2: Voeg vervolgens een flinke scheut schoonmaakazijn toe, ongeveer een klein kopje;

Stap 3: Zet bij deze stap voor alle zekerheid altijd een raam open voor voldoende zuurstof. Breng nu namelijk de schoonmaakazijn en het water in de waterkoker aan de kook. Dit kan best wel een heftige geur met zich meebrengen. Wees daarom voorzichtig voor schadelijke dampen en geuren en open een raam uit preventie.


Na het inweken, gebruik een afwasborstel om de kalkaanslag weg te schrobben totdat alle kalk is losgelaten. Giet vervolgens het mengsel weg en spoel de waterkoker grondig door met schoon water. Om het proces af te ronden, kook een volledige waterkoker met schoon water en gooi dit weg. Herhaal dit een aantal maal om er zeker van te zijn dat de schoonmaakazijn uit de waterkoker weg is.


Na deze stappen kunt u uw waterkoker weer met een gerust hart gebruiken. Vergeet echter niet dat het belangrijk is om dit ontkalkingsproces minstens maandelijks te herhalen om ervoor te zorgen dat uw waterkoker optimaal blijft presteren.


Permanent gedag zeggen tegen kalkaanslag in de waterkoker?


Maak een einde aan kalkaanslag in je waterkoker met een waterontharder! Door calcium- en magnesiumionen te verwijderen, voorkomt een waterontharder kalkvorming, waardoor je waterkoker langer meegaat. Geniet van kalkvrij water en bespaar tijd en moeite met schoonmaken. Met een waterontharder hoef je je geen zorgen meer te maken over kalkaanslag in je apparaten.

Combi

Z8-premium_variant_render_front_4K_png1900 (2).png

De basis waterontharder zonder behuizing. Twee losse units.

v.a €1.399,-

Elektrische waterontharder

Vakantiemodus

1800 L doorstroomcapaciteit

BASIS

Premium

Luxe uitstraling door de behuizing, hierdoor ook nog eens fluisterstil. Compact qua formaat.

€1.649,-

Elektrische waterontharder

Fluisterstil

Vakantiemodus

2200 L doorstroomcapaciteit

POPULAIRST

Kinetico

Geschikt voor alle woon- en gezinssituaties. Uitgerust met de laatste en modernste technologie.

€2.299,-

Mechanische waterontharder

Meest efficiënte water- en zoutverbruik

24/7 zacht water

2460 L doorstroomcapaciteit

ONZE FAVORIET

Interesse in een waterontharder?

Al meer dan 25 jaar maken we mensen blij met zacht water. Deze jarenlange ervaring met het installeren van professionele waterontharders bij mensen thuis, maakt dat wij één van de meest ervaren spelers zijn op de huidige markt.

bottom of page