Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
19 mrt. 2023
Het is een veelvoorkomend probleem onder vele bezitters van een waterkoker, namelijk kalkaanslag in de waterkoker. Wie kent het niet? Na het zetten van een lekkere kop thee zie je de witte kringen nog zitten op de bodem van de waterkoker. Heel vervelend, maar, hoe kom je hier vanaf?
Het ontkalken van de waterkoker met behulp van schoonmaakazijn
Bij dagelijks gebruik is het essentieel om de waterkoker regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Een waterkoker die bedekt is met kalkaanslag en ketelsteenafzetting functioneert namelijk niet zoals deze dat hoort te doen. Kalk in het water slaat neer op de bodem en het verwarmingselement, waardoor de waterkoker na verloop van tijd niet voldoende warmte kan genereren of zelfs kapot kan gaan.
Kalkaanslag werkt als een isolatielaag, wat leidt tot verlies aan efficiëntie. Hoe harder het water is, des te meer kalk het bevat, waardoor de opbouw van kalkaanslag sneller optreedt.
Een veelgebruikte methode om de waterkoker te ontkalken is met behulp van schoonmaakazijn.
Let er op, dat het ontkalken van de waterkoker met schoonmaakazijn een tijdelijke oplossing is. Zeker bij voortdurend gebruik van de waterkoker vormt kalkaanslag zich opnieuw. Later in dit artikel benoemen we een permanente oplossing voor het probleem van kalkvorming. Nu duiken we in het ontkalken van de waterkoker met schoonmaakazijn.
Stappenplan ontkalken waterkoker met schoonmaakazijn
Stap 1: Begin met het vullen van de waterkoker tot net boven het niveau waar de kalkaanslag zichtbaar is;
Stap 2: Voeg vervolgens een flinke scheut schoonmaakazijn toe, ongeveer een klein kopje;
Stap 3: Zet bij deze stap voor alle zekerheid altijd een raam open voor voldoende zuurstof. Breng nu namelijk de schoonmaakazijn en het water in de waterkoker aan de kook. Dit kan best wel een heftige geur met zich meebrengen. Wees daarom voorzichtig voor schadelijke dampen en geuren en open een raam uit preventie.
Na het inweken, gebruik een afwasborstel om de kalkaanslag weg te schrobben totdat alle kalk is losgelaten. Giet vervolgens het mengsel weg en spoel de waterkoker grondig door met schoon water. Om het proces af te ronden, kook een volledige waterkoker met schoon water en gooi dit weg. Herhaal dit een aantal maal om er zeker van te zijn dat de schoonmaakazijn uit de waterkoker weg is.
Na deze stappen kunt u uw waterkoker weer met een gerust hart gebruiken. Vergeet echter niet dat het belangrijk is om dit ontkalkingsproces minstens maandelijks te herhalen om ervoor te zorgen dat uw waterkoker optimaal blijft presteren.
Permanent gedag zeggen tegen kalkaanslag in de waterkoker?
Maak een einde aan kalkaanslag in je waterkoker met een waterontharder! Door calcium- en magnesiumionen te verwijderen, voorkomt een waterontharder kalkvorming, waardoor je waterkoker langer meegaat. Geniet van kalkvrij water en bespaar tijd en moeite met schoonmaken. Met een waterontharder hoef je je geen zorgen meer te maken over kalkaanslag in je apparaten.
BASIS
POPULAIRST
ONZE FAVORIET