top of page

Stroomverbruik elektrische waterontharder

Raymond Verbaan

16 apr. 2024

Hoeveel stroom verbruikt een waterontharder op jaarbasis? Dat is een vraag die onze klantenservice vrijwel dagelijks gesteld krijgt. Heel vreemd is dat niet. We worden vandaag de dag allemaal wat bewuster van ons stroom- en energieverbruik. Logisch dat je dan ook op zoek gaat naar het stroomverbruik van een waterontharder. Het is immers zonde om al de opgewekte en kostbare stroom te verspillen, toch?

In dit artikel vertellen we je dan ook alles over het stroomverbruik van een elektrische waterontharder. Zo zullen we kijken naar het aantal kWh dat een elektrische waterontharder verbruikt op jaarbasis, wat de kosten hiervan zijn en waarom elektronische ontkalkers eigenlijk stroom verbruiken. 


Hoeveel stroom verbruikt een waterontharder?


Als de waterontharder stroom verbruikt, dan hebben we het dus over een elektrische waterontharder. Als we het hebben over het stroomverbruik van een waterverzachter op basis van stroom, dan hoef je niet te schrikken!


Het stroomverbruik van een elektrische waterontharder komt op jaarbasis gemiddeld uit tussen de 10 en 15 kWh per jaar.


Hoeveel kost de stroom voor een waterontharder?


Hoeveel de stroom kost is natuurlijk afhankelijk van het energiecontract dat u heeft met uw energieleverancier. Op het moment van schrijven kost een kWh stroom gemiddeld tussen de 40 en 75 cent. Op jaarbasis is het stroomverbruik van een waterontharder dus te verwaarlozen.


Waarvoor gebruikt een elektrische waterontharder stroom?


Een elektrische waterontharder gebruikt stroom voor verschillende functies. Allereerst de bediening en controle van het systeem. Elektrische waterontharders hebben vaak een bedieningspaneel met knoppen of een digitaal display waarmee gebruikers instellingen kunnen aanpassen en de werking van de waterontharder kunnen controleren. Het stroomverbruik van het bedieningspaneel en het display is meestal minimaal, maar het vereist toch elektriciteit om te functioneren.


Daarnaast hebben elektronische waterontharders elektronische onderdelen die de werking van de waterontharder regelen, zoals de timing van het spoelen of regelingen voor de regeneratiecyclus. Denk daarbij aan de printplaat of microprocessor. Vanzelfsprekend gebruiken deze functies stroom..


Tot slot kost ook het regenereren van de waterontharder. Een belangrijke functie van een waterontharder is het spoelen en regenereren van het harsbed dat de kalk uit het water verwijdert. Dit proces vereist water en zout, maar ook elektriciteit om de kleppen en pompen aan te drijven die nodig zijn om het water door het systeem te leiden en het harsbed te regenereren. 


Waterontharders op stroom


Op zoek naar een apparaat om uw water te ontkalken, welke werkt op elektra? Dan is een waterontharder op stroom de perfecte match! De elektrische waterontharder van Z8-Water zijn leverbaar in diverse uitvoeringen, zodat er altijd een fit is met uw woonsituatie!

bottom of page